2023/2024 Dönemİ 2209 Projelerİ
1. Pseudomonas Sp. SSM44’ten Varsayımsal PETaz Enziminin E. coli’de Ekspresyonu ve Karakterizasyonu
Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Biyomühendislik bölümü öğrencileri Ali Batuhan ÇİFER, Kübra AKDOĞAN ve Ayşe Nurbanu ÇAVUŞ tarafından yürütülen “Pseudomonas Sp. SSM44’ten Varsayımsal PETaz Enziminin E. coli’de Ekspresyonu ve Karakterizasyonu” adlı 2209/B projesi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenmeye hak kazanmıştır.
Projenin amacı, Pseudomonas sp. SSM44’ten elde edilen ve potansiyel biyoteknolojik uygulamalarda önemli bir rol oynayabilecek olan varsayımsal PETaz enziminin, E. coli bakterisinde protein ifadesini ve karakterizasyonunu gerçekleştirmektir. Bu projede, doğada ve canlı yaşamında büyük bir tehlikeye dönüşen mikro/nano plastikler için enzimatik bir çözüm üretmek ve literatürde önemli bir eksikliği gidermek hedeflenmektedir.
Proje, bilimsel topluluğumuzun ve Türkiye’nin teknolojik ilerlemesine destek sağlamak amacıyla gerçekleştirilen TÜBİTAK programlarına olan güçlü inanç ve bağlılıkla geliştirilmiştir. Bu proje, BAUZYME Biyoteknoloji Üretim Danışmanlık Araştırma Geliştirme İthal İhracat ve Ticaret Şirketi’nin kurucusu hem de Gebze Teknik Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Barış BİNAY’ın endüstriyel danışmanlığı ve Gebze Teknik Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü Araştırma Görevlisi Buse ÇALOĞLU’nun akademik danışmanlığıyla gerçekleştirilmiştir.
2. Gıda Endüstrisinde Kullanılmak Üzere Bakteri Kaynaklı α-Amilazın Doğal Organik Polimere İmmobilizasyonu ve Optimizasyonu
Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Biyomühendislik bölümü öğrencileri Başak BİRDAL ve Beyze BAHÇIVAN tarafından yürütülen “Gıda Endüstrisinde Kullanılmak Üzere Bakteri Kaynaklı α-Amilazın Doğal Organik Polimere İmmobilizasyonu ve Optimizasyonu” adlı 2209/B projesi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenmeye hak kazanmıştır.
Projenin amacı, Priestia megaterium (P. megaterium/Bacillus megaterium) kaynaklı α-amilazın (PmAmy), doğada ikincil olarak en çok bulunan kitin organik bileşiğinden elde edilen bir poliaminosakkarit olan kitosan ile immobilizasyonunu ve immobilizasyon prosesinin optimizasyonunu gerçekleştirmektir.
Proje, bilimsel topluluğumuzun ve Türkiye’nin teknolojik ilerlemesine destek sağlamak amacıyla gerçekleştirilen TÜBİTAK programlarına olan güçlü inanç ve bağlılıkla geliştirilmişti. Bu proje, BAUZYME Biyoteknoloji Üretim Danışmanlık Araştırma Geliştirme İthal İhracat ve Ticaret Şirketi’nin kurucusu hem de Gebze Teknik Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Barış BİNAY’ın endüstriyel danışmanlığı ve Gebze Teknik Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü Araştırma Görevlisi Kübra LAÇIN’ın akademik danışmanlığıyla gerçekleştirilmiştir.
3. Candidatus Bathyarchaeota’dan Yeni Tanımlanan Arkeal Aladh’in E. coli’de İndirgeyici Aminasyon Reaksiyonunun İleri Biyokimyasal Karakterizasyonu
Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Biyomühendislik bölümü öğrencisi İlknur KARA tarafından yürütülen “Candidatus bathyarchaeota’dan Yeni Tanımlanan Arkeal Aladh’in E. coli’de İndirgeyici Aminasyon Reaksiyonunun İleri Biyokimyasal Karakterizasyonu” adlı 2209/B projesi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenmeye hak kazanmıştır.
Projenin amacı, Candidatus bathyarchaeota’dan yeni tanımlanan ve potansiyel biyoteknolojik uygulamalarda önemli bir rol oynayabilecek olan varsayımsal L-Alanin Dehidrogenaz enziminin, E. coli bakterisinde protein ifadesini ve indirgeyici aminasyon reaksiyonunun ileri karakterizasyonunu gerçekleştirmektir.
Proje, bilimsel topluluğumuzun ve Türkiye’nin teknolojik ilerlemesine destek sağlamak amacıyla gerçekleştirilen TÜBİTAK programlarına olan güçlü inanç ve bağlılıkla geliştirilmiştir. Bu proje, BAUZYME Biyoteknoloji Üretim Danışmanlık Araştırma Geliştirme İthal İhracat ve Ticaret Şirketi’nin kurucusu hem de Gebze Teknik Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Barış BİNAY’ın endüstriyel danışmanlığı ve Gebze Teknik Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü araştırma görevlisi Buse ÇALOĞLU’nun akademik danışmanlığıyla gerçekleştirilmiştir.